TOIMINTAKALENTERI SYKSY 2021

(muutokset mahdollisia koronan takia, kannattaa tarkistaa ajantasainen tilanne yhdistyksen kotisivulta tai voit tiedustella sihteeri Hannalta 0400 880 479)


To 5.8. KANSALLISPUKUJEN TUULETUS klo 18.30 -23.30


LYHTYJEN YÖ- TUO OMA VALOSI

Yhteisölllinen valo-, musiikki ja muu taidetapahtuma.

Yhdistystämme on pyydetty osallistumaan tapahtumaan kansallispukutuuletuksen merkeissä. Koronakaan ei haittaa kun olemme ulkotiloissa. Toivottavasti mahdollisimman moni pääsee mukaan, saadaan tavata toisiamme ja tuoda esille kauniita pukuja! Tuo myös ystäväsi mukaan. Voisimme alkaa kokoontua paikalle noin klo 19 paikkeilla. Jos sinulla on mahdollisuus ottaa jokin oma valotuikku mukaan, voit sen ottaa mutta se ei ole pakollinen. Toivottavasti saisimme oikein ison ja värikkään joukon!!!
Tässä linkki tapahtuman facebook-sivulle, jonne päivitetään tarkentuvaa ohjelma-aikataulua https://fb.me/e/6JAFGAdSS?ti=icl

Kutsumme kaupunkilaisia osallistumaan ja tuomaan ”oma valonsa” Pirkanmaan Musiikkiopiston puistopihalle to 5.8.2021. klo 18-23.00.
Valo voi olla pienikin, vaikka otsa- tai taskulamppu, ledikynttilä tai näyttävä itsevalaiseva teos. Voit myös itse olla kävelevä, tanssiva tai laulava valoteos. Illan hämärtyessä valoja sijoitellaan puistoon niin, että elokuun pimeän illan saapuessa n. 22.30 kaikki olisi valmista ja luomamme lumous valmis. Jo rakentamisvaiheen aikaan on musiikki- ym. esityksiä erikseen ilmoitetun ja spontaanisti lisätyn aikataulun mukaisesti. Valot poistetaan ja jätetään tila elokuun rauhaisalle yölle n. klo 23.30-24.00. Julkaisemme ohjelman aikataulua tällä sivulla myöhemmin sen valmistuessa. Tapahtumaan sisältyy säävaraus. Tapahtuma on ilmoitettu Tampereen Teatterikesän Tapahtumien yön ohjelmistoon .

Tapahtumaa järjestävät yhteistyössä:
Eläköön Eteläpuisto ry
Pirkanmaan Musiikkiopiston Tuki ry
Sara Hildén -akatemian aikuisopiskelijoiden ryhmä


Omilla tonteillaan yössä ovat mukana myös:
Pyynikin aikamatkat
Kesäkahvila Tönö

8.8. VEDEN VOIMA -TEEMA: VEDEN PYHITYS JA KANSALLISPUKUTUULETUS -PIKNIK

Julkisilla tulo onnistuu parhaiten ratikalla nro 3 Hervantaan, poistuminen pysäkillä Hervantajärvi B. Siitä on kävelyä perille noin 2,5 km. Omalla autolla pääsee perille asti. Jos olet kyytiä vailla, niin ota yhteyttä Hanna Rantaseen 0400 880 479.

Ti 14.9. klo 18 VALAMOLAINEN TEEILTA, Nikolainsali, Suvantokatu 10

Koronan takia siirtynyt tilaisuus pidetään vihdoinkin!
Isä Tuomas Kallonen pitää esityksen vedenpyhityksestä ortodoksisessa kirkossa. Esitys täydentää 8.8. näkemäämme toimitusta Kalliosalmessa ja avaa näkemystä veden voiman merkityksestä ortodoksisuudessa. Musiikkia. Tarjoilu perinteisen valamolaisen teeillan mukaisesti. Hinta 6 €/ hlö. Kansallispuku asuna olisi mukava lisä iltaan, mutta ei mitenkään pakollinen.


To 30.9. VEDEN VOIMA HOITAVANA ELEMENTTINÄ

Lempäälän luontaiskylpylä aloitti toimintansa vuonna 1926 ja vuodesta 1981 lähtien kylpylän toiminnasta on vastannut sisätautien ja reumatologian erikoislääkäri Kirsti Uoti. Uotilaisen hoitotavan keskeisiä elementtejä ovat erilaiset vaihtokylvyt, höyry- ja saunahoidot, valelut, kylmäpyyhehieronta ja käärehoidot. Juho Uotin esikuvana hoitomenetelmää kehittäessä olivat keskieurooppalaiset Kuhnen, Kneippin, Priessnitzin ja Schrothin luontaishoitomenetelmät. Vesihoidot vaikuttavat verenkierron, aineenvaihdunnan ja hermoston välityksellä. Elimistön omia fysiologisia reaktioita hyväksi käyttäen vesiterapialla voidaan saada aikaan esim. rentouttava,
virkistävä, rauhoittava tai kiihottava vaikutus. Ryhmäpakettiin kuuluu buffet-iltapalan lisäksi ns. autuuspaketti (pää- ja hartiahieronta, vaihtokylpy, sauna ja käärehoito). Hoidot sopivat kaikille, joille saunominen normaalistikin sopii, toki ammeisiin ei kovin liikuntarajoitteisten ole helppo kavuta. Meille on varattu 10 hengen ryhmäpaketti (sen enempää ei kerralla mahdu). Koska hoidot aloitetaan porrastetusti, saavumme paikalle kahdessa erässä, ensimmäiset klo 17 ja seuraavat klo 17.30. Kokonaisuutena aikaa kuluu noin 3h. Illan hinta (buffet ja hoidot) on 75€ / hlö, paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.
Ilmoittautumiset Hanna Rantanen 0400 880 479 (tekstiviestillä) tai sähköpostitse
tampereenkalevalaiset@gmail.com
Kuljetaan paikalle 2-3 henkilöautolla. Lähtijöiden kanssa sovitaan kuljetuksesta ja maksusta tarkemmin. http://www.lempaalanluontaiskylpyla.fi/index.htm


La 16.10. SUGRIFEST LAIKUSSA

Osallistumme jo tutuksi tulleeseen sukukansatapahtumaan, jossa saamme myös iloitella kansallispuvuissa ja tehdä mielenkiintoisia löytöjä markkinatorilta sekä tietysti nauttia hyvästä ohjelmasta. Ohjelma tarkentuu syksyn mittaan, ilmoittelemme siitä sekä kotisivuilla, facebookissa että sähköpostilla.

LOPPUVUODESTA SUUNNITTEILLA OLISI KEKRIJUHLA, TIETYSTI SYYSKOKOUS JA JOULUJUHLA. NÄIDEN AIKATAULUISTA JA SISÄLLÖSTÄ TARKEMMIN SEURAAVASSA JÄSENTIEDOTTEESSA.

JOS TEILLE TULEE KYSYTTÄVÄÄ TAI HYVIÄ IDEOITA TOIMINNAN SISÄLTÖÖN, OLKAA ROHKEASTI YHTEYDESSÄ HALLITUKSEN JÄSENIIN, ESIM. SIHTEERI HANNA RANTASEEN JOKO PUHELIMITSE 0400 880 479 TAI SÄHKÖPOSTILLA tampereenkalevalaiset@gmail.com


KIRJAPIIRIN SYKSY 2021

Kirjapiiriä luotsaa Tarja Wallin 0500 847 656
Kirjapiiri kokoontuu Pirkkalaiskirjailijoiden tiloissa, osoitteessa Sammonkatu 2 klo17-18.30.


8.9. Kirjailijavierailu: Anneli Kanto kertoo kirjastaan ”Rottien pyhimys”.


13.10. Venla Hiidensalo: Suruttomat (kertoo Tyko Sallisen perhe-elämästä)
Irja Salla: Isä ja minä (kuvaus Tyko Sallisen ja hänen tyttärensä yhteiselosta)


10.11. Yhdistyksen omat kirjailijat kertovat uusista teoksistaan (esittelyt alempana)
Huom! Poikkeuksellisesti klo 17-19 koska sisältöä on niin paljon!

Ilona Tomi:
KITIS KIIRA METSÄÄN, lastenkirja vuoden kiertokulkuun liittyvistä vanhoista tavoista. Kertomus sijoittuu Tampereelle ja pohjautuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantietoon alakouluikäisille sovitettuna.

MUURIA EI OLE, kesäkuussa -20 ilmestynyt romaani, joka sijoittuu tulevaisuuteen. Naiset etsivät elämänhallintaa ja -voimaa loitsuista vaikeassa yhteiskunnallisessa tilanteessa. Kirja on ajankohtainen kuvaus siitä, miten ilmapiiri voi kiristyä resurssien vähetessä, kun ilmastonmuutos ja pakolaisvirrat muuttavat maailmaa.

Ilonalta ilmestyy v.2022 alussa kirja VOIMANLÄHTEILLÄ. Se perustuu eri ikäisten naisten
haastatteluihin heidän elämänkaarensa käännekohdista ja voimanlähteistä, myös tästä kuulemme makupaloja.


Johanna Valkama:
Pohjolan rautakauteen ajoittuvalla Metsän ja meren suku -sarjallaan ihastuttaneen Johannan KATARIINAN PYÖRÄ aloitti uuden Ilkkalan Susanna -sarjan. Valkama on sukua nuijasodan päällikölle Jaakko Ilkalle, jonka nuori, määrätietoinen leski nousee uuden sarjan päähenkilöksi. Mielenkiintoinen naisnäkökulma historian tapahtumiin!

Marjatta Lehtovirta:
Marjatta Lehtovirta on tehnyt työuran psykologina ja psykologian opettajana ja julkaissut aiemmin kaksi tietokirjaa sekä matkakirjan ”Druidiset sirut” (2018). KÄVELEN JOEN VÄÄRÄÄ PUOLTA on Lehtovirran ensimmäinen runoteos. ”Marjatta Lehtovirta kulkee molemmilla puolilla virtaa, maisemaa, muistia ja tajuntaa. Lukijan on oltava hereillä: se, mikä näyttää ihmeeltä on luettava todeksi ja se, mikä näyttää todelta on pelkkä kulissi.”- Risto Ahti


Karoliina Suoniemi:
Karoliinalta ilmestyy syksyllä aiempien Ihan oikeat viikinkiajan lapset, Tehdaskaupungin lapset, Ihan oikeat prinsessat ja prinssit -teosten jatkoksi AMERIIKAN LAPSET: SUOMALAISTEN ELÄMÄÄ AMERIKASSA. Kirja kertoo Suomesta vuosisadan vaihteessa Amerikkaan lähteneistä perheistä ja heidän elämästään ja arjestaan ”rapakon takana”. Kirjassa kerrotaan mm. amerikansuomalaisten keskuudessa suositusta Kalevan ritarit ja Kalevattaret -organisaatiosta, joka ylläpiti Amerikassa kalevalaista kulttuuria, teki Kalevalaa tunnetuksia ja järjesti mm. suuret Pohjan häät! Vähän samoja kaikuja kuin nykypäivän Kalevalaisissa naisissa. 🙂


8.12. Syksyn kirjauutuuksien esittelyä