Jäsenkirje 2

       TERVEHDYS TEILLE TAMPEREEN KALEVALAISET!

Aurinko lämmittää ja luonto juhlii taas kevättä. Samaan aikaan maailma näyttää julmat sodan kasvonsa nostaen ahdistuksen ja turvattomuudentunteita pintaan. Juuri kun olemme hiukan toipumassa Koronan kurimuksesta, ukrainalaisten ihmisten hätä kietoutuu ympärillemme.

Kuitenkin meidän täytyy antaa lupa itsellemme iloita ja nauttia omasta vapaudestamme toteuttaa elämää. Omien juuriensa tuntemus, yhteisöllisyys ja omaan alkuvoimaansa tutustuminen luovat uskoa elämän kantavuuteen.

Tämän vuoden teeman, Luovuuden Alkuvoiman myötä yhdistyksemme toiminta rakentuu poluiksi erilaisiin luovuuden kokemusmahdollisuuksiin.

Yhdessä tehden, kokien ja jakaen luomme yhteisöllisyyden, josta perimässämme asuva alkuvoima nousee esiin!

Siispä nautitaan valon kasvavasta määrästä ja toteutetaan yhdessä Kalevalaisuuttamme

PJ Tiina Satukangas

KEVÄT/KESÄ 2022           

 Ellei muuta mainita, tilaisuudet järjestetään Pirkkalaiskirjailijoiden toimistolla, Sammonkatu 2, 2.krs (Samassa rapussa Viita-akatemian kanssa)

31.3.2022 klo 16.30 Näyttelijä Kati Outinen kertoo elämästään ja tuoreesta omaelämäkerrastaan Niin lähelle kuin muistan. Tilaisuus järjestetään kaikille avoimena yleisötilaisuutena Laikussa. Huom! Kirjaa käsitellään kirjapiirissä 13.4.2022.

Kuva: Laura Malmivaara

6.4.2022 Kulttuuri-ilta: Monimuotoinen luovuus

Tiina Satukangas: menetelmäohjaus kuvataiteessa

Anne Partanen: Rytmi luovassa kehossa

Janita Korpi: Janita kertoo jäsenistölle suunnitellusta vuoden teemaan liittyvästä valokuvakilpailusta

27.4. Pyynikinlinna, Palomäentie 2 A.  Varattu opastus alkaa klo 16.30.

 Museon pysyvien perusnäyttelyiden lisäksi uusi Rento meininki -näyttely esittelee naivistista kuvataidetta Oulun taidemuseon kokoelmista. Teosten teemat kertovat naivistitaiteilijoiden suosikkiaiheista, sirkustempuista kotoisiin puuhiin ja eläinystäviin, romanttisista luontokokemuksista kaupunkikuviin ja vanhan ajan nostalgiaan. Naivismin tapaan yhdistävänä tekijänä on konstailematon ja positiivinen ilmapiiri. Kaikkiaan teoksia on kuuden vuosikymmenen ajalta, mutta painopiste on 1970–1980-lukujen taiteessa. Tuon ajan naivistitaiteilijoista mainittakoon Håkan Brunberg, Enni Id, Alice Kaira, Nikolai Lehto, Pirkko Lepistö, Lea Kauppi ja Hannu Riikonen. Myöhempää tuotantoa on esillä muun muassa seuraavilta taiteilijoilta: Martti ”Huuhaa” Innanen, Arja Jäppinen, Martti Lehto, Bruno Maximus ja Tuomas Mäntynen.

Jokaiselta osallistujalta kerätään 5€ yhdistykselle, siitä maksetaan opastus. Jokainen maksaa sisäänpääsynsä 2€ itse ellei omista museokorttia.

4.5.2022 Kulttuuri-ilta ”Kävele aivosi luoviksi!”, Leena Lehtinen pitää luennon
liikunnan vaikutuksesta taide-elämykseen.

14.5. Kevätretki Helsinkiin

Lähtö Tampereelta junalla klo 9.00 (InterCity 150)

Saapuminen Helsinkiin klo 10.35.

Klo 11.10.  Amos Rex opastettu kierros Maanala-näyttelyyn. Kesto noin 45 min. Retken hinta sisältää opastuksen (max.15 hlöä), sisäänpääsymaksusta jokainen vastaa itse, alennettu ryhmälippuhinta 15€ /museokortilla ilmainen. Täällä aikaa noin klo 11-12.30.

Maanalainen maailma on arvoituksellinen, jännittävä, houkutteleva, vaarallinen ja salaperäinen. Maanpinnan alta ei löydy pelkästään maata, mineraaleja ja juuria. Siellä on myös tulivuorten hehkuvaa magmaa, maanalaisia vesisuonia, tutkimattomia luolia, kaninkoloja, katakombeja ja metrotunneleita.

Maanala-ryhmänäyttely tutkii neljän eri teeman kautta sitä, miten taiteilijat ovat läpi vuosisatojen kuvanneet maailmoja jalkojemme alla. Laajassa näyttelyssä on esillä 101 teosta 62 taiteilijalta. Teokset vievät meidät maankamaran luoliin ja onkaloihin, mytologisiin kuoleman valtakuntiin, kirjallisuuden kaninkoloihin ja jalkojemme alla olevan maan hyödyntämisen jälkiin.

Näyttelyssä sekä nykytaide- että historialliset teokset piirtävät meille monipuolisen ja monipolvisen kuvan maanalaisista todellisuuksista. Maanalassa on maalauksia, veistoksia, valokuvataidetta, installaatioita ja videotaidetta. Näyttelyn vanhin teos on vuodelta 1600-luvulta ja uusimmat taas valmistuivat juuri tätä näyttelyä varten. https://amosrex.fi/nayttelyt/maanala/#maanala

Klo 13-14 Ruokailu omakustanteisesti, paikka ei vielä varmistunut mutta rautatieaseman läheisyydessä.

Klo 14 eteenpäin omavalintaista ohjelmaa. Hyvä vaihtoehto on tutustua HAM:n Tove Janssonin ym. näyttelyihin tai vierailla vaikka Kalevalakorun omassa upeassa myymälässä Keskuskatu 1:ssä.

Lähtö Helsingistä junalla klo 17.03 (Pendolino 177)

Tampereella klo 18.53.

Yhdistyksellä on junaliput 15 osallistujalle. Helsingissä liikutaan kävellen.

Retken hinta on 40€. Hinta sisältää junamatkat Tre-Hki-Tre sekä opastuksen Amos Rex-museossa. Koska sisäänpääsyhinnat vaihtelevat niin suuresti eri ikäryhmien ja museokorttilaisten välillä, on reilumpaa että jokainen maksaa ne itse, samoin ruokailunsa. Teemme yhteisen pöytävarauksen ravintolaan.

Mukaan mahtuu max. 15 henkilöä, joten kannattaa ilmoittautua ajoissa. Huom! Ilmoittautumiset ovat sitovia!

Ilmoittaudu Hanna Rantaselle viimeistään 2.5. mennessä, mieluiten tekstiviestillä puh: 0400 880 479

tai sähköpostitse, tampereenkalevalaiset@gmail.com.

KIRJAPIIRI        klo 17-18.30 Pirkkalaiskirjailijoiden toimisto, Sammonkatu 2

13.4.                  Helena Ruuska: Mary Gallen-Kallela, Olisit villiä villimpi.
                           Katja Kettu: Tämä läpinäkyvä sydän.
                           Kati Outinen: Niin lähelle kuin muistan.

11.5.                  Rosa Liksom: Väylä
                           Irene Vallejo: Papyrus, kirjan katkeamaton historia.
                           Marija Vantti: Älä koske perhosen siipiin.

YHDISTYKSEN LOGO-PAITOJA JÄLLEEN SAATAVILLA!

Pitkähihaisia valkoinen ja punainen kullanvärisellä painatuksella, hinta 30€

Lyhythihaisia tummansininen ja valkoinen kullanvärisellä painatuksella, musta hopanvärisellä painatuksella, hinta 20€.

Kokoja vaihtelevasti jäljellä, tiedustelut tampereenkalevalaiset@gmail.com

Laikussa 31.3. myynnissä.

Muistattehan seurata yhdistyksemme

kotisivuja  https://tampereenkalevalaiset.fi/

Facebookkia  https://www.facebook.com/tampereenkalevalaiset

ja Instagramia @tampereen.kalevalaiset

Nähdään kevään tapahtumissa! 😊