Aihearkisto: Uncategorized

Syyskokous 3.11. klo 18. Pirkkalaiskirjailijoiden toimisto, Sammonkatu 2

Virallisten kokousasioiden lisäksi syvennymme vielä kerran kuluvan vuoden teeman Veden voima äärelle. Tällä kertaa tarkastelemme veden voimaa pelottavana elementtinä. Moni meistä on kokenut merivirran yllättävän voiman, äkkisyvän yllättävän mustuuden, kosken kaiken mukaansa kaappaavan kuohun tai vaikka tulvan yllättävän nousun. Entäpä lapsuudesta juontuvat varoitukset Näkistä, Ahdin väestä tai Vesihiidestä? Tervetuloa juttelemaan kahvin ja pikkusuolaisen parissa.

Joulujuhla 24.11. klo 18-20.30

Joulujuhlaa vietämme tänä vuonna Toijalassa, jäsenemme Minna Ojasen Artisalin yhteydessä olevassa juhlatilassa Salakapakka 1920. Tilan nimestä huolimatta meno on jouluista ja nimi kuvastaa tilan sisustusta 20-luvun henkeen.

 Matkaamme edestakaisin mukavasti junalla, paikka sijaitsee heti Toijalan aseman vieressä. Pääsemme myös kurkistamaan toisen jäsenemme Marja Konttisen perheen 100-vuotiaan talon miljööseen, he kunnostavat sitä Piirun perinnekorjausmenetelmin.

 Illan hinta ilman junalippuja on 30€, joka sisältää ohjelman lisäksi: 

 Lämminkirjolohisalaatin kastikkeineen, vihreän salaatin jouluisella twistillä, rosollin ja kastikkeen, luumuisen possupadan, imelletyn perunalaatikon, bataattilaatikon, joululimpun ja voin. Jälkiruoaksi nautimme torttukahvit.

Hankimme junaliput yhdistyksen kautta sarjalippuina, jolloin edestakaisen matkan hinnaksi tulee 6€/ hlö. Tämän vuoksi on tärkeää mainita, jos olet tulossa jollain muulla kyydillä paikalle. Lähdemme Tampereelta Lähijuna R klo 17.37 joka on perillä Toijalassa klo 17.59.

Takaisin Tampereelle lähdemme Lähijuna R klo 20.29 Toijalasta, Tampereella klo 20.53.

.Paikkoja on rajoitetusti, joten kannattaa ilmoittautua ajoissa jos mielii mukaan.

Sitovat ilmoittautumiset Hanna Rantaselle 15.11. mennessä

tampereenkalevalaiset@gmail.com   tai tekstiviestinä 0400 880 479. Muista mainita myös mahdolliset ruoka-allergiat.

Valamolainen teeilta peruttu

Valitettavasti koronatilanne on pakottanut jälleen perumaan Valamolaisen teeillan, joka piti pitää yhdessä Valamon ystävien kanssa 14.9. Ikävää, koska yhteinen veden pyhittämisen hetki ja muu ohjelma Kalliosalmessa oli mukava ja iloinen tapahtuma, jossa päästiin kokemaan sekä upea luonto että siihen kiinteästi yhdistyvä veden pyhittämisen seremonia. Ehkäpä ilta vielä joskus saadaan toteutettua.

30.10. olemme järjestämässä yhteisen Kekrijuhlan Taivaannaulan kanssa. Tapahtuman paikka on Tahmelan huvila, jossa myös saunamahdollisuus.

Alustavasti ohjelmassa olisi saunavuorot naisille ja miehille klo 17-19 välillä, saunaan saadaan ehkä perinnerohtoja tms. Varsinainen Kekrijuhla alkaa klo 19. Pitopalvelusta tilataan perusruoat (lihapataa, laatikoita yms.), mutta osallistujat voisivat tuoda nyyttäriperiaatteella sen lisäksi jotain omaa, aiheeseen sopivaa tarjottavaa (vapaaehtoista). Alex Lembke tulee lämmittämään saunaa ja kertoo saunaperinteistä. Hän on saunoihin ja saunomiseen erikoistunut tutkija / taiteilija, joka on tehnyt mm. elokuvan Saunaan syntynyt. Kekripukki vierailee juhlassa, ehkä musiikkiakin on luvassa yms. Tilaan voi ottaa max.25 ihmistä, joten kummallekin yhdistykselle olisi 12 paikkaa tarjolla. Ilmoittautua kannattaa siis ajoissa. Illan hinta on vielä hieman auki, mutta noin 25 € paikkeilla, saunaan osallistujat jakavat saunamaksun 150€  keskenään pääluvun mukaan.

Ilmoittautukaa minulle (Hanna Rantanen) joko tekstarilla 0400 880 479 tai tampereenkalevalaiset@gmail.com. Jos teillä on huomioitavia ruokarajoituksia niin ilmoittakaa ne samalla kertaa.

Mukavaa syksyn jatkoa teille kaikille!

TOIMINTAKALENTERI SYKSY 2021

(muutokset mahdollisia koronan takia, kannattaa tarkistaa ajantasainen tilanne yhdistyksen kotisivulta tai voit tiedustella sihteeri Hannalta 0400 880 479)


To 5.8. KANSALLISPUKUJEN TUULETUS klo 18.30 -23.30


LYHTYJEN YÖ- TUO OMA VALOSI

Yhteisölllinen valo-, musiikki ja muu taidetapahtuma.

Yhdistystämme on pyydetty osallistumaan tapahtumaan kansallispukutuuletuksen merkeissä. Koronakaan ei haittaa kun olemme ulkotiloissa. Toivottavasti mahdollisimman moni pääsee mukaan, saadaan tavata toisiamme ja tuoda esille kauniita pukuja! Tuo myös ystäväsi mukaan. Voisimme alkaa kokoontua paikalle noin klo 19 paikkeilla. Jos sinulla on mahdollisuus ottaa jokin oma valotuikku mukaan, voit sen ottaa mutta se ei ole pakollinen. Toivottavasti saisimme oikein ison ja värikkään joukon!!!
Tässä linkki tapahtuman facebook-sivulle, jonne päivitetään tarkentuvaa ohjelma-aikataulua https://fb.me/e/6JAFGAdSS?ti=icl

Kutsumme kaupunkilaisia osallistumaan ja tuomaan ”oma valonsa” Pirkanmaan Musiikkiopiston puistopihalle to 5.8.2021. klo 18-23.00.
Valo voi olla pienikin, vaikka otsa- tai taskulamppu, ledikynttilä tai näyttävä itsevalaiseva teos. Voit myös itse olla kävelevä, tanssiva tai laulava valoteos. Illan hämärtyessä valoja sijoitellaan puistoon niin, että elokuun pimeän illan saapuessa n. 22.30 kaikki olisi valmista ja luomamme lumous valmis. Jo rakentamisvaiheen aikaan on musiikki- ym. esityksiä erikseen ilmoitetun ja spontaanisti lisätyn aikataulun mukaisesti. Valot poistetaan ja jätetään tila elokuun rauhaisalle yölle n. klo 23.30-24.00. Julkaisemme ohjelman aikataulua tällä sivulla myöhemmin sen valmistuessa. Tapahtumaan sisältyy säävaraus. Tapahtuma on ilmoitettu Tampereen Teatterikesän Tapahtumien yön ohjelmistoon .

Tapahtumaa järjestävät yhteistyössä:
Eläköön Eteläpuisto ry
Pirkanmaan Musiikkiopiston Tuki ry
Sara Hildén -akatemian aikuisopiskelijoiden ryhmä


Omilla tonteillaan yössä ovat mukana myös:
Pyynikin aikamatkat
Kesäkahvila Tönö

8.8. VEDEN VOIMA -TEEMA: VEDEN PYHITYS JA KANSALLISPUKUTUULETUS -PIKNIK

Julkisilla tulo onnistuu parhaiten ratikalla nro 3 Hervantaan, poistuminen pysäkillä Hervantajärvi B. Siitä on kävelyä perille noin 2,5 km. Omalla autolla pääsee perille asti. Jos olet kyytiä vailla, niin ota yhteyttä Hanna Rantaseen 0400 880 479.

Ti 14.9. klo 18 VALAMOLAINEN TEEILTA, Nikolainsali, Suvantokatu 10

Koronan takia siirtynyt tilaisuus pidetään vihdoinkin!
Isä Tuomas Kallonen pitää esityksen vedenpyhityksestä ortodoksisessa kirkossa. Esitys täydentää 8.8. näkemäämme toimitusta Kalliosalmessa ja avaa näkemystä veden voiman merkityksestä ortodoksisuudessa. Musiikkia. Tarjoilu perinteisen valamolaisen teeillan mukaisesti. Hinta 6 €/ hlö. Kansallispuku asuna olisi mukava lisä iltaan, mutta ei mitenkään pakollinen.


To 30.9. VEDEN VOIMA HOITAVANA ELEMENTTINÄ

Lempäälän luontaiskylpylä aloitti toimintansa vuonna 1926 ja vuodesta 1981 lähtien kylpylän toiminnasta on vastannut sisätautien ja reumatologian erikoislääkäri Kirsti Uoti. Uotilaisen hoitotavan keskeisiä elementtejä ovat erilaiset vaihtokylvyt, höyry- ja saunahoidot, valelut, kylmäpyyhehieronta ja käärehoidot. Juho Uotin esikuvana hoitomenetelmää kehittäessä olivat keskieurooppalaiset Kuhnen, Kneippin, Priessnitzin ja Schrothin luontaishoitomenetelmät. Vesihoidot vaikuttavat verenkierron, aineenvaihdunnan ja hermoston välityksellä. Elimistön omia fysiologisia reaktioita hyväksi käyttäen vesiterapialla voidaan saada aikaan esim. rentouttava,
virkistävä, rauhoittava tai kiihottava vaikutus. Ryhmäpakettiin kuuluu buffet-iltapalan lisäksi ns. autuuspaketti (pää- ja hartiahieronta, vaihtokylpy, sauna ja käärehoito). Hoidot sopivat kaikille, joille saunominen normaalistikin sopii, toki ammeisiin ei kovin liikuntarajoitteisten ole helppo kavuta. Meille on varattu 10 hengen ryhmäpaketti (sen enempää ei kerralla mahdu). Koska hoidot aloitetaan porrastetusti, saavumme paikalle kahdessa erässä, ensimmäiset klo 17 ja seuraavat klo 17.30. Kokonaisuutena aikaa kuluu noin 3h. Illan hinta (buffet ja hoidot) on 75€ / hlö, paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.
Ilmoittautumiset Hanna Rantanen 0400 880 479 (tekstiviestillä) tai sähköpostitse
tampereenkalevalaiset@gmail.com
Kuljetaan paikalle 2-3 henkilöautolla. Lähtijöiden kanssa sovitaan kuljetuksesta ja maksusta tarkemmin. http://www.lempaalanluontaiskylpyla.fi/index.htm


La 16.10. SUGRIFEST LAIKUSSA

Osallistumme jo tutuksi tulleeseen sukukansatapahtumaan, jossa saamme myös iloitella kansallispuvuissa ja tehdä mielenkiintoisia löytöjä markkinatorilta sekä tietysti nauttia hyvästä ohjelmasta. Ohjelma tarkentuu syksyn mittaan, ilmoittelemme siitä sekä kotisivuilla, facebookissa että sähköpostilla.

LOPPUVUODESTA SUUNNITTEILLA OLISI KEKRIJUHLA, TIETYSTI SYYSKOKOUS JA JOULUJUHLA. NÄIDEN AIKATAULUISTA JA SISÄLLÖSTÄ TARKEMMIN SEURAAVASSA JÄSENTIEDOTTEESSA.

JOS TEILLE TULEE KYSYTTÄVÄÄ TAI HYVIÄ IDEOITA TOIMINNAN SISÄLTÖÖN, OLKAA ROHKEASTI YHTEYDESSÄ HALLITUKSEN JÄSENIIN, ESIM. SIHTEERI HANNA RANTASEEN JOKO PUHELIMITSE 0400 880 479 TAI SÄHKÖPOSTILLA tampereenkalevalaiset@gmail.com


KIRJAPIIRIN SYKSY 2021

Kirjapiiriä luotsaa Tarja Wallin 0500 847 656
Kirjapiiri kokoontuu Pirkkalaiskirjailijoiden tiloissa, osoitteessa Sammonkatu 2 klo17-18.30.


8.9. Kirjailijavierailu: Anneli Kanto kertoo kirjastaan ”Rottien pyhimys”.


13.10. Venla Hiidensalo: Suruttomat (kertoo Tyko Sallisen perhe-elämästä)
Irja Salla: Isä ja minä (kuvaus Tyko Sallisen ja hänen tyttärensä yhteiselosta)


10.11. Yhdistyksen omat kirjailijat kertovat uusista teoksistaan (esittelyt alempana)
Huom! Poikkeuksellisesti klo 17-19 koska sisältöä on niin paljon!

Ilona Tomi:
KITIS KIIRA METSÄÄN, lastenkirja vuoden kiertokulkuun liittyvistä vanhoista tavoista. Kertomus sijoittuu Tampereelle ja pohjautuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantietoon alakouluikäisille sovitettuna.

MUURIA EI OLE, kesäkuussa -20 ilmestynyt romaani, joka sijoittuu tulevaisuuteen. Naiset etsivät elämänhallintaa ja -voimaa loitsuista vaikeassa yhteiskunnallisessa tilanteessa. Kirja on ajankohtainen kuvaus siitä, miten ilmapiiri voi kiristyä resurssien vähetessä, kun ilmastonmuutos ja pakolaisvirrat muuttavat maailmaa.

Ilonalta ilmestyy v.2022 alussa kirja VOIMANLÄHTEILLÄ. Se perustuu eri ikäisten naisten
haastatteluihin heidän elämänkaarensa käännekohdista ja voimanlähteistä, myös tästä kuulemme makupaloja.


Johanna Valkama:
Pohjolan rautakauteen ajoittuvalla Metsän ja meren suku -sarjallaan ihastuttaneen Johannan KATARIINAN PYÖRÄ aloitti uuden Ilkkalan Susanna -sarjan. Valkama on sukua nuijasodan päällikölle Jaakko Ilkalle, jonka nuori, määrätietoinen leski nousee uuden sarjan päähenkilöksi. Mielenkiintoinen naisnäkökulma historian tapahtumiin!

Marjatta Lehtovirta:
Marjatta Lehtovirta on tehnyt työuran psykologina ja psykologian opettajana ja julkaissut aiemmin kaksi tietokirjaa sekä matkakirjan ”Druidiset sirut” (2018). KÄVELEN JOEN VÄÄRÄÄ PUOLTA on Lehtovirran ensimmäinen runoteos. ”Marjatta Lehtovirta kulkee molemmilla puolilla virtaa, maisemaa, muistia ja tajuntaa. Lukijan on oltava hereillä: se, mikä näyttää ihmeeltä on luettava todeksi ja se, mikä näyttää todelta on pelkkä kulissi.”- Risto Ahti


Karoliina Suoniemi:
Karoliinalta ilmestyy syksyllä aiempien Ihan oikeat viikinkiajan lapset, Tehdaskaupungin lapset, Ihan oikeat prinsessat ja prinssit -teosten jatkoksi AMERIIKAN LAPSET: SUOMALAISTEN ELÄMÄÄ AMERIKASSA. Kirja kertoo Suomesta vuosisadan vaihteessa Amerikkaan lähteneistä perheistä ja heidän elämästään ja arjestaan ”rapakon takana”. Kirjassa kerrotaan mm. amerikansuomalaisten keskuudessa suositusta Kalevan ritarit ja Kalevattaret -organisaatiosta, joka ylläpiti Amerikassa kalevalaista kulttuuria, teki Kalevalaa tunnetuksia ja järjesti mm. suuret Pohjan häät! Vähän samoja kaikuja kuin nykypäivän Kalevalaisissa naisissa. 🙂


8.12. Syksyn kirjauutuuksien esittelyä

Veden voima: opastettu kävely Näsijärveltä Pyhäjärvelle 26.5. klo 17-19

Keväinen tervehdys teille kaikille!

Iloinen uutinen koronarajoitusten lieventymisestä mahdollisti sittenkin meidän keväisen jäsentapahtumamme, jonka teemana on Liiton vuoden teema ”Veden voima”. Kosaka osallistujamäärä on rajoitetu max. 25 hlöä, pitää tapahtumaan ilmoittua, osallistumiset vahvistetaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Huomioithan, että kävelymatkaa kertyy jonkin verran ja matkalla on myös portaita. Maskit pidämme edelleen käytössä, koska liikumme ryhmässä. Opastuksen tarjoaa tällä kertaa yhditys, mutta kahvitusta varten keräämme perinteisen 5€:n kahvimaksun. Kuumalla ilmalla kannattaa varautua omalla vesipullolla.


Aloituspaikka: Näsi Kallio, Kuru-laivan muistomerkin luona klo 17.00
(Kahvitauko Koskipuistossa)
Lopetus: Laukontori klo 19

Reitti kulkee Tampereen kannaksen halki Näsijärveltä Pyhäjärven tuntumiin Tammerkoskea seuraillen. Laajat vesialueet ja niiden tarjoamat kulkureitit ovat tehneet nyky-Tampereen alueesta hyvän asuin- ja kohtaamispaikan jo tuhansia vuosia sitten. Kohisevan Tammerkosken voima on mahdollistanut nykyisen kaupungin kehittymisen. Tänäkin päivänä veden läheisyys tuo oman leimansa Tampereen keskustaan. Lähde mukaan tutustumaan Tammerkosken tarinaan!

Sitovat ilmoittautumiset Hanna Rantaselle tekstiviestillä numeroon 0400 880 479 tai tampereenkalevalaiset@gmail.com  (muista mainita kahvitarjoilua rajoittavat allergiat)

Ystävällisesti

Tampereen Kalevalaiset ry

VALAMOLAINEN TEEILTA PERUTTU

Hyvää uutta vuotta! Koronatilanne ei valitettavasti uusista vuosista ja uudesta toiveikkuudesta välitä. Kokoontumisrajoitukset jatkuvat ja sen vuoksi joudumme perumaan Valamolaisen teeillan 26.1.2021. Toivomme kovasti, että saamme sen pidettyä vielä tämän vuoden puolella ja kerromme heti, kun saamme sen järjestettyä

KEVÄÄN 2021 TOIMINTA

(Päivitämme ohjelmaa koronatilanteen mukaan)

13.1. Kirjallisuuspiiri
– Annina Holmberg – Olli Löytty: Ina ja Tito
– Delia Owens: Suon villi laulu
-Marie Benedict: Rouva Einstein

10.2. Kirjallisuuspiiri
Vuoden 2020 Finlandia-ehdokkaat ja palkitut
-kauno-,tieto-, ja lasten- ja nuorten kirjat

17.2. Kevätkokous klo 18:00
Esillä sääntömääräiset asiat. Kokouksen jälkeen elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja ja kirjailija Johanna Vuoksenmaa kertoo kirjastaan Vesiystäviä. Kirjoja myynnissä tilaisuuden aikana.

10.3 Juha Hurme: Suomi
Juha Hurme kertoo kirjastaan ”Suomi” ja omista mielikirjoistaan.
Huom! Tilaisuus pidetään Kulttuuritalo Laikussa, Keskustori 4.

14.4 Kirjallisuuspiiri HUOM! Kirjapiiri toteutetaan Teamsin kautta. Jos haluat osallistua, ilmoita siitä 13.4 mennessä tampereenkalevalaiset@gmail.com
Petra Rautiainen: Tuhkaan piirretty maa
Tommi Kinnunen: Ei sanonut katuvansa
James Wyllie: Hakaristirouvat

12.5 Kirjallisuuspiiri
Alex Schulman :Polta nämä kirjeet
Heikki Herlin: Tuollapäin on highway
Vappu Kannas: Rosa Clay

Kirjallisuuspiiri kokoontuu Pirkkalaiskirjailijoiden tilassa (Sammonkatu 2, 2. krs) klo 17-18:30. Lisätiedot: Tarja Wallin: p. 0500 847 656.

Syksyn ja talven ohjelmaa

 

 

959f668b-9ac4-40a8-92d9-d7490051e3b4Syksy on lähtenyt käyntiin Tampereen Kalevalaisissa ja olemme päässeet taas kokoontumaan yhteen maskien taakse. Koronatilanne elää ja on tällä hetkellä pahentumassa taas. Yhdistyksemme noudattaa valtakunnallisia ja paikallisia suosituksia,  joten tapahtumat pidetään, jos voidaan. Tiedotamme mahdollisista muutoksista sähköpostilistalla ja näillä sivuilla.

Kokoonnumme pääsääntöisesti Pirkkalaiskirjailijat ry:n tilassa, osoitteessa Sammonkatu 2 as 1. Perimme kulttuuri-illoissa 5€:n (sis. kahvit) ja kirjallisuuspiirissä 3€:n pääsymaksun.

7.10. klo 18 Veikö korona metsään?

Kokoonnutaan pitkästä aikaa yhteen ja jaetaan kokemuksia kuluneesta alkuvuodesta koronan kurimuksessa. Kun arjesta jäi pois ystävien tapaamiset, kulttuuriharrastukset ja kirjastokäynnit, mitä on tullut tilalle? Tekikö rajoitettu arki lähiluonnosta tärkempää, nostiko se kaipuuta sellaisiin maisemiin, joihin et päässyt?

4.11. klo 18 Syyskokous ja Metsämme tulevaisuus

Kiinnostaako toiminta Tampereen Kalevalaisissa? Tunnetko kutsumusta hallitustyöhön, järjestämään tapahtumia ja retkiä, vetämään ohjelmaa/kerhoa tai hallinnoimaan numeroita ja taloutta? Vai olisiko sinulla ehkä tietoteknistä osaamista, jota voisit antaa yhdistyksen käyttöön? Syyskokouksessa valitaan ensi vuoden hallitus ja kaksi hallituspaikkaa on auki. Tule ehdolle tai ainakin antamaan äänesi! Hallitustyö on antoisaa ja monenlaisia ihmisiä kaivataan mukaan!

Kokouksen jälkeen metsätalousinsinööri Mikko Kriikku kertoo, mihin metsä ja metsätalous on menossa tulevien vuosien kuluessa. Mikä muuttuu ja mikä pysyy ennallaan?

2.12. klo 17.30 Pikkujoulu Tuomiokirkon alasalissa PERUTTU

HUOMAA MUUTTUNUT PAIKKA! Virittäydytään joulun odotukseen pitkään toivotun jouluaskartelunmerkeissä. Yhdistys tarjoaa askartelumateriaalit ja opastuksen sekäjoulupuuron ja torttukahvit. Paikalle mahtuu 25 osallistujaa, joten ilmoittaudu ennakkoon Hanna Rantaselle (p. 0400 880 479) 25.11.mennessä, mieluiten tekstiviestillä. Ei askartelupakkoa!

26.1.2021 klo 18.00 VALAMOLAINEN TEEILTA Nikolaintalolla (Tuomiokirkonkatu 27)

PERUTTU!!! 

Tampereen Valamonystävät ja Tampereen Kalevalaiset järjestävät Valamolaisen teeillan Nikolaintalolla. Illan luennoitsija ilmoitetaan myöhemmin. Pääsymaksu 6e/opiskelijat 3e. Sydämellisesti tervetuloa.

 

Kirjallisuuskerho kokoontuu myös:

14.10 Aleksis Kivi: Seitsemän veljestä.

11.11. Eero Huovinen: Äitiä ikävä & Sakari Huovinen: Isän kädestä

TERVETULOA MUKAAN UUDET JA VANHAT KIRJALLISUUDEN HARRASTAJAT!

Kevään ja kesän ohjelma on peruttu

Hei vaan, päivitys koronatilanteeseen: kirjallisuuspiiri ei kokoonnu toukokuussa. Niin kuin aiemmassa viestissä jo luki, myöskään kevätretkiä ei järjestetä.
annie-spratt-277569-unsplashKesällä olemme viisaampia tulevasta ja kerromme sitten, miten syksyn ohjelma järjestyy.

Kaikesta huolimatta, hyvää ja aurinkoista loppukevättä ja pian alkavaa kesää! Pidetään itsestämme ja toisistamme huolta ja pestään edelleen käsiä!

 

Koronauutisia

Korona-virus vaikuttaa meidänkin toimintaamme ja kevään retket sekä näyttely-opastus on peruttu. Kirjallisuuspiirin osalta seurataan vielä tilannetta ja jos kokoontuminen on turvallista ja sallittua, toukokuussa mahdollisesti vielä pidetään yksi kerta ennen kesätaukoa.

Pidetään lippu korkealla, pysytään kotona ja pestään käsiä!